PENENTUAN KADAR FLAVONOID TOTAL PADA EKSTRAK ETANOL DAUN ANDONG MERAH DAN DAUN ANDONG HIJAU

  • Dian Kartikasari Akademi Farmasi Yarsi Pontianak
  • Adhisty Kharisma Justicia Akademi Farmasi Yarsi Pontianak
  • Paula Endang Akademi Farmasi Yarsi Pontianak
Keywords: flavonoid, red andong leaves, green andong leaves, colorimetric

Abstract

Determination of flavonoid content in the ethanol extract of red andong leaves and green andong leaves, which was determined by the colorimetric method using Uv-Vis spectrophotometry, aims to determine the flavonoid levels in the ethanolic extract of red andong leaves and green andong leaves. nm, the total flavonoid content is calculated by linear regression equation y = 0.00757x + 0.0324 with the coefficient of relation r² = 0.997842544. Determination of total flavonoid content was carried out by spectrophotometry based on the ability of flavonoids to form complexes with AlCl3. The flavonoid content obtained from the ethanol extract of red andong leaves is 0.329% and green andong ethanol extract is 0.4354%.

References

Suarsana I.M.; Wresdiyati T.; dan Suprayogi A, 2013, Respon Stres Oksidatif dan pemberian isoflavon terhadap aktifitas enzim superoksida dismutase dan perosidasi lipid pada hati tikus, JITV, 18(2); 146-152

Kurniawan P.M.D., 2015, Uji Efek Penurunan Glukosa Darah Ekstrak Etanol 70% Akar dan Batang Putri Malu (Mimosa pudica) pada Tikus Putih Jantan Jalur Wistar yang Diinduksi Aloksan, Skripsi, Universitas Muhammadiyah Surakarta

Zuhra dkk., 2008, Aktivitas Antioksidan Senyawa Flavonoid dari Daun katuk (Sauropus androgonus (L)Merr.) Jurnal Biologi Sumatera, Vol 3. No.1.

Parawansah, Giatna S., Yusuf M.I., 2015, Uji Efek Antidiabetik Ekstrak Daun Andong (Cordyline Fruticosa L.A Cheval) Mus musculus yang Diinduksi Streptozotosin, Medula, Vol 2 (2), 156-160

Utami N.T., Widiyantoro A., Zaharah T.A., 2017, Senyawa Antifeedant Dari Daun Andong (Cordyline fruticosa) Terhadap Epilachna sparsa, JKK, Vol 6 (2), 14-21

N. W. Bogoriani, Sri Rahayu Santi, dan I. A. R. Astiti Asih, 2007, Isolasi Senyawa Sitotoksik Dari Daun Andong (Cordyline terminalis Kunth), Jurnal Kimia 1 (1) : 1-6

Chang, C. C., Yang, M. H., Wen, H. M., Chern, J.C., 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. J Food Drug Ana. 10:178-182

Depkes RI, 2000, Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat, Departemen Kesehatan Republik Indonesia: Jakarta.

Sudirman, S., 2011. Aktivitas antioksidan dan komponen bioaktif kangkung air. Skripsi, Intitut Pertanian Bogor

Andayani, R. (2008). Penentuan aktifitas antioksidan kadar fenolat total dan likopen pada buah tomat (solanamum licopersicum L,). Padang: Fakultas Farmasi Universitas Andalas.

Achmad, S.A. 1986. Kimia Organik Bahan Alam, Materi 4: Ilmu Kimia Flavonoid. Karunika Universitas Terbuka. Jakarta. Hlm 39

Azizah, Nur D., Kumolowati E., dan Faramayuda K. 2014. Penetapan Kadar Flavonoid Metode Alcl3 Pada Ekstrak Metanol Kulit Buah Kakao (Theobroma Cacao L). Jurnal Ilmu Farmasi V0l 2 (Diakses Pada Tanggal 14 Oktober 2017).

Waji, R. A. dan Sugrani, A., 2009, Flavonoid (Quercetin), Laporan Kimia Organik Bahan Alam Program S2 Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Hasanuddin, Makasar.

Kelly, S. G., 2011. Quersetin Alternative Medicine Review. Journal Volume 16, number 2

Artanti, N., ma’arifa, Y., Hanafi, M., 2006. Isolation and Identification of Active Antioxsidant Compound From Star Fruit Mistletoe Dendrophthoe pentandra L Miq. Ethanol Extract Journal of applied sciences Vol 8 no 6

Harborne, J.B. 1987, Metode Fitokimia, Penuntun Cara Modern Menganalisa Tumbuhan. Terjemahan K. Padmawinata. Edisi II. Bandung: ITB Press.

Published
2019-05-29
How to Cite
1.
Kartikasari D, Justicia A, Endang P. PENENTUAN KADAR FLAVONOID TOTAL PADA EKSTRAK ETANOL DAUN ANDONG MERAH DAN DAUN ANDONG HIJAU. JIFI [Internet]. 29May2019 [cited 24Aug.2019];2(1):108-17. Available from: http://jiis.akfar-isfibjm.ac.id/index.php?journal=JIFI&page=article&op=view&path[]=302
Section
Articles