FORMULASI DAN UJI MUTU FISIK SEDIAAN LOTION EKSTRAK KULIT BUAH JAGUNG ( Zea mays L.)

FORMULASI DAN UJI MUTU FISIK SEDIAAN LOTION EKSTRAK KULIT BUAH JAGUNG ( Zea mays L.)

  • cikra ikhda Nur Hamidah safitri Akademi Farmasi Mitra Sehat Mandiri Sidoarjo
  • Luluk Jubaidah Akademi Farmasi Mitra Sehat Mandiri Sidoarjo
Keywords: Ekstrak kulit buah jagung, Lotion, Mutu fisik

Abstract

Corn plant is a plant that is widely cultivated in Indonesia. Utilization of corn husk waste so far has only been used as animal feed. Chemical content contained in corn, among others, flavonoids, alkaloids, phenols, steroids, tannins, maysin. This study aims to produce a lotion of corn husk extract and test the physical quality of the lotion preparation.                This research consisted of extraction using maceration method with 70% ethanol. Lotion formulation with extract concentrations of 10%, 20% and 30%. Evaluation of the physical quality of the preparations included organoleptic, homogeneity, pH, dispersibility and storage stability tests for 30 days. The results showed that Corn skin extract lotion has a pH of 6, thick form, fine texture, fragrant aroma, light brown color (10%), dark brown (20% and 30%).Texture is homogeneous. The spread of pH test in concentrations of 10%, 20% and 30%, ie 6.3 cm, 6.5 cm, 6.5 cm. The physical quality stability of the lotion stable at room (25°C-30°C) and cold temperature (2°C-8°C).  The conclusion of this study is that there is no difference in the three lotions concentrations of 10%, 20% and 30% which are stored at room temperature and cold temperature. Keywords: Corn rind extract, physical quality, lotion

References

Krisnamurthi, Bayu. 2010. Manfaat Jagung (Zea mays L.) dan Peran Produk Bioteknologi Serealia dalam Menghadapi krisis Pangan, Pakan dan Energi di Indonesia. Prosiding Pekan Serealia Nasional. ISBN: 978-979-8940-29-3.

Sinaga, AA dkk. 2014. Uji efektivitas Antioksidan Lotio Ekstrak Metanol Buah Naga Merah ( Hylocereuspolyrhizus Britton dan Rose). Universitas Udayana : E; Jurnal; Bumi lestari/rtf sangket.doc/12.

Faesal, 2013. Pengolahan Limbah Tanaman Jagung untuk Pakan Ternak Sapi Potong. Prosding Seminar Nasional Inovasi Teknologi Pertanian. Jakarta : Badan Litbang Pertanian.

Amatullah, L., Tri, N. C., Anisa, F. 2017. Efektifitas Antioksidan pada Formulasi Skin Lotion Ekstrak Mesocarp Buah Lontar (Borassus Flabellifer) terhadap Tikus Jantan. Journal Of Pharmaceutical Science and Clinical Research. Vol 2. 2017.

Ayucitra, A., Indraswati, N., Mulyandasari, V., Dengi, Y. K., Franscisco, G., & Yudha, A. 2011.

Ekowati, D., Inaratul. R. H. 2016. Potensi Tongkol Jagung (Zea mays L.) sebagai Sunscreen dalam Sediaan Hand Body Lotion. Jurnal Ilmiah Manuntung. Vol.2 No.2, ISSN: 2477-1821.

Ginting, A. 2015. Pemanfaatan Limbah Kulit Jagung untuk Produk Modular dengan Teknik Pilin. Jurnal Dinamika Kerajinan Batik.Vol.32.No.1.2015.

Waji, R, Agestia, Andi, S. Flavonoid (Kuersetin) : Makalah Kimia Organik Bahan Alam. Makasar: Universitas Hasanuddin; 2009.

Hasanah, Mauizatul, dkk. 2016. Perbandingan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Kersen (Muntingia calabura L.) Hasil Ekstraksi Maserasi dan Refluks. Jurnal Scientia Vol. 6 No. 2. ISSN: 2407-2354.

Suarni., M. Yasin. 2011. Jagung Sebagai Sumber Pangan Fungsional. IPTEK Tanaman Pangan Vol. 6. No.1-2011.

Kusriani Herni, Lia marliani, Erlina Apriliani. 2017. Aktivitas Antioksidan dan Tabir Surya dari Tongkol dan Rambut Jagung (Zea mays L.).Jurnal IJPST Vol.4. No 1, Februari 2017.

Mukhriani. 2014. Ekstraksi, Pemisahan Senyawa, dan Identifikasi Senyawa Aktif. Jurnal Kesehatan Program Studi Farmasi Fakultas Ilmu Kesehatan UIN Alauddin Makassar. Vol. VII No. 2.

Potensi senayawa fenolik bahan alam sebagai antioksidan alami minyak goreng nabati.Widya Teknik Vol. 10 No. 1 , 1-10.

Purwaningsih, S., Ella S., Tika A. B. 2014. Formulation Skin Lotion dengan Penambahan Karagenan dan Antioksidan from Rhizophora Mucranata Lamk. Jurnal Akuatika Vol. 5. No.1, ISSN: 0853-2532.

Rabima dan Marshall. 2017. Uji Stabilitas Formulasi Sediaan Krim Antioksidan Ekstrak Etanol 70% Dari Biji Melinjo (Gnetum gnemon L.). Indo. Natural Research Pharmaceutical Journal. Vol. 2, No. 1, ISSN:2502-8421.

Rowe, C. R. sheskey, J. P. Quinn, E. M. 2009. Hand of Pharmaceutical Exipients 6nd edition. London: The Pharmaceutical Press and America Pharmacicts Association.mbiring, E. Meiske, S. Edi, S. 2016. Aktivitas Antioksidan Ekstrak dan Fraksi dari Biji Jagung (Zea mays L.). Chem. Prog. Vol. 9. No. 1, Mei 2016.

Rukmana, R. (1997). Usaha tani jagung. Yogyakarta: Kanisius.

Setiawan, T. 2010. Uji Stabilitas Fisik dan Penentuan Nilai SPF Krim Tabir Surya yang Mengandung Ekstrak Daun Teh Hijau (Camelia sinensis L.). Oktil metoksisinamat dan Titanium Dikosida. Skripsi. Program Studi Farmasi. Universitas Indonesia. Depok.

Published
2019-12-28
How to Cite
1.
safitri cikra, Jubaidah L. FORMULASI DAN UJI MUTU FISIK SEDIAAN LOTION EKSTRAK KULIT BUAH JAGUNG ( Zea mays L.). JIFI [Internet]. 28Dec.2019 [cited 19Feb.2020];2(2):175-84. Available from: http://jiis.akfar-isfibjm.ac.id/index.php?journal=JIFI&page=article&op=view&path[]=394
Section
Articles