FORMULASI KRIM EKSTRAK ETANOL BETATAS UNGU (Ipomoea batatas L.)

  • Sulistianingsih Sulistianingsih Farmasi, FIKES, Universitas Sains dan Teknologi Jayapura
  • Ravika Ramli Farmasi, FIKES, Universitas Sains dan Teknologi Jayapura
  • Herlando Sinaga Farmasi, FIKES, Universitas Sains dan Teknologi Jayapura
Keywords: purple sweet potato (Ipomoea batatas L.), formulation, cream

Abstract

This research aims to determine the best formulation from the cream of a purple sweet potato (Ipomoea batatas L.) ethanol extract. This type of research is descriptive with a laboratory experimental approach. Samples of purple sweet potato (Ipomoea batatas L.) used were from Arso 3 Keerom Regency. The extraction method used is the maceration method using 70% ethanol solvent. In this research, ethanol extract of purple sweet potato was made a cream with three formulas using variations of stearate acid concentration, namely: F1-6%, F2-12%, and F3-18%. The cream will be evaluated including the organoleptic test, pH test, a homogeneity test, irritation test, accelerated stability test. The results showed that the best cream formulation for ethanol extract of purple sweet potato was F3 with variations in stearate acid concentration (18%). Cream F3 has a purplish red color, has a distinctive odor, thick, homogeneous consistency, pH 7, and does not change after storage for ± 3 weeks.

References

Ayuchecaria, N., Munirah, N., Wahyuni, A., Kumalasari, E., Sari, R. P., Musiam, S. 2019. Uji Aktivitas Ekstrak Etanol Kulit Ari Buah Jengkol (Pithcelobium jiringa) sebagai Biolarvasida Nyamuk (Aedes aegypti L.). Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 4(1), 127-136.

Badan Standar Nasional, 1998, SNI 16-4954-1998 Krim Pemutih Kulit, BSN, Jakarta

Darwati. 2013. Formulasi Krim Pelembab Wajah Yang Mengandung Antioksidan. Universitas Indonesia : Jakarta.

Erawati, Eri Pratiwi. 2015. Pengembangan Formulasi Dan Evaluasi Fisik Sediaan Krim Ekstrak Etanol 70% Dan Labu Siam (Shecium edule). Sekolah Tinggi Farmasi Muhammadiyah : Tangerang.

Engelin. 2011. Formulasi Krim Ekstrak Etanol Daun Ubi jalar Ungu (Ipomoea batatas L.) Untuk Pengobatan Luka Bakar. Universitas Gajah Mada Press : Yogyakarta.

Kartikasari, Dian., Hairunisa, Meri Ropiqa. 2018. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Buah Senggani (Melastoma Malabathricum L.) Metode DPPH (2,2-Diphenyl-1picrylhidrazyl) Serta Aplikasinya Pada Krim Antioksidan. Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 3(2), 205-214.

Kurniasih, Nunik. 2016. Formulasi Sediaan Krim Tipe M/A Ekstrak Biji Kedelai (Glycine Max L) : Uji Stabilitas Fisik Dan Efek Pada Kulit. Publikasi Ilmiah. Fakultas Farmasi : Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Sharon, Nela Syaiful. 2013. Formulasi Krim Antioksidan Ekstrak Etanol Bawang Hutan (Eleutherine palmifolio L. Mir). Journal of Natural Science 1(3) : 111-122.

Supomo, Sapri, Astri Nur Komalasar. 2016. Formulasi Gel Antioksidan Ekstrak Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L) dengan Basis Carbopo. Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 1(1), 50-60.

Swastika A., Mufrod dan Purwanto. 2013. Aktivitas Antioksidan Krim Ekstrak Sari Tomat (Solanum lycopersicum L .), Trad. Med. J. 132–140.

Voight, R. 1994. Buku Pengantar Teknologi Farmasi. diterjemahkan oleh Soedani, N., Edisi V. Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada Press.

Wasitaatmadja, S. 1997. Penuntun Ilmu Kosmetik Medik. Universitas Indonesia Press : Jakarta.

Wibowo, Sapto Aji., Budiman, Arif., Hartanti, Dwi. 2017. Formulasi Dan Aktivitas Anti Jamur Sediaan Krim M/A Ekstrak Etanol Buah Takokak (Solanum Torvum Swartz) Terhadap Candida Albican. Jurnal Riset Sains dan Teknologi. 1(1):15-21.

Widodo, H. 2013. Ilmu Meracik Obat Untuk Apoteker. Penerbit D. Medika : Yogyakarta.

Yoshimoto, M., Okuno, S., Yamaguchi, M. and Yamakawa, O. 2001. Antimutagenicity of Deacylated Antocyanins in Purple Fleshed Sweet Potato. Biosci. Biotech. Biochem. 65(7): 1652-1655.

Yusuf. 2013. Peluang Pengembangan Proksidan Pemanfaatan Ubi Jalar, Talas, Garus, Dan Ubi-ubi lain Sebagai Bahan Pangan Balai Penelitian Tanaman Kacang-kacangan Dan Umbi-umbian. Universitas Indonesia Press : Jakarta.

Published
2019-10-31
How to Cite
Sulistianingsih, S., Ramli, R., & Sinaga, H. (2019). FORMULASI KRIM EKSTRAK ETANOL BETATAS UNGU (Ipomoea batatas L.). Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 4(2), 276-284. https://doi.org/10.36387/jiis.v4i2.262
Section
Artikel