MIKROENKAPSULASI EKSTRAK BUAH BUNI (Antidesma bunius L.) MENGGUNAKAN MALTODEKSTRIN DENGAN METODE SPRAY DRYING

  • Michrun Nisa Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Agustina Ma'tang Parinding Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Abdul Halim Umar Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Nur Khairi Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Astuti Amin Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Maulita Indrisari Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Wahyu Hendrarti Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
  • Andi Nur Aisyah Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Makassar
Keywords: Antidesma bunius, Maltodekstrin, Microencapsulation

Abstract

Buni fruits (Antidesma bunius L.) is one of the plants that contain anthocyanin dyes. This study aims to create and characterize buni fruit extract microcapsules containing anthocyanin using spray drying method. The coating materials used were 5%, 7%, 5%, 5%, and 5% of the maltodextrin. Buni fruit was determined by the total content of anthocyanin and microcapsules obtained by organoleptic characterization, microencapsulation efficiency, particle morphology, and particle size distribution. The total content of anthocyanin from buni fruit extract is 18.14 mg/100g. Microcapsules obtained by variation concentration of pink maltodextrin typical of buni fruit weighing 2.7 g, 3.3 g, 2.3 g, obtained the value of EEC (%) 50, 55, and 59, respectively, on the appearance of SEM form spheries and on PSA particle size distribution 2.5 μm, 2.1 μm, 2.6 μm.

References

Ayuchecaria, N., Munirah, N., Wahyuni, A., Kumalasari, E., Sari, R. P., Musiam, S. 2019. Uji Aktivitas Ekstrak Etanol Kulit Ari Buah Jengkol (Pithcelobium jiringa) sebagai Biolarvasida Nyamuk (Aedes aegypti L.). Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 4(1), 127-136.

Elsa Tresia, Kusuma Sayuti, dan Andhika Permata, 2016. Pengaruh Konsentrasi Maltodekstrin dalam Pembuatan Pewarna Alami Serbuk Kulit Buah Jambalang (Syzygium cumini) Menggunakan Spray Dryer.

Fera Amelia, Galih Nur Afnani, Arini Musfiroh, Alia Fikriyani, Sisca Ucche and Mimiek Murrukmihadi. 2013 . Extraction and Stability Test of Anthocyanin from Buni Fruits. Antidesma bunius L.) as an Alternative Natural and Safe Food Colorants, Journal of Food and Pharmaceutical Sciences, 49-52.

Lachman L, Lieberman H. A. And Joseph L. K. 1994.Teory and Practice of Industri Pharmacy.Lodon.

Margareta Novi Wijayanti, 2016, Uji Aktivitas Antioksidan dan Penetapan Kadar Fenolik Total Ekstrak Etanol Buah Buni (Antidesma bunius L.) dengan Metode 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) dan Metode Folin-Ciocalteu.

Meiny Susery, Sri Lestari, Bambang Cahyono, 2010. Penentuan Total Antosianin dari Kelopak Bunga Rosela (Hibiscus sabdariffa L.) dengan Metode Maserasi Dan Sokshletasi, Jurnal Sains Universitas Diponegoro.

Ni Ketut Meidayanti Putri, I Wayan Gede Gunawan, dan I Wayan Suarsa, 2015, Aktivitas Antioksidan Antosianin Dalam Ekstrak Etanol Kulit Buah Naga Super Merah (Hylocereus costaricensis) dan Analisis Kadar Totalnya : Jurnal Kimia ISSN 1907-9850 vol 9 (2) 254-248.

Nugraheni Ade, Yunarto N, Sulistyaningrum N, 2015, Optimasi Formulasi Mikroenkapsulasi Ekstrak Rimpang Temulawak (Curcuma Xanthorrizha Roxb) dengan penyalut berbasis air. Jurnal Kefarmasian Indonesia, Vol 5 No 2, 98-105.

Reineccius, G. A. 1991. The Spray Drying of Food Flavors.Drying Technology. 22 (6) : 1289-1324.

Supriyadi dan A. Sakha Rujita, 2012, Karakterisatik Mikrokapsul Minyak Atsiri Lengkuas dengan Maltodekstrin Sebagai Enkapsulan.Tekno dan Industri Pangan.

Tensiska, Een Sukarminah, dan Dita Natalia, 2016, ekstraksi pewarna alami dari buah arben (Rubus idaeus (Linn.)) dan aplikasinya pada sistem pangan.

Thunnop Laokuldilok and Nattapong Kanha, 2016, Microencapsulation of Black Glutinous Rice Anthocyanins Using Maltodextrins Produced from Broken Rice Fraction As Wall Material by Spray Drying and Freeze Drying. Journal of food processing and preservation ISSN 1745-4549 : 3.

Published
2019-10-31
How to Cite
Nisa, M., Parinding, A., Umar, A., Khairi, N., Amin, A., Indrisari, M., Hendrarti, W., & Aisyah, A. (2019). MIKROENKAPSULASI EKSTRAK BUAH BUNI (Antidesma bunius L.) MENGGUNAKAN MALTODEKSTRIN DENGAN METODE SPRAY DRYING. Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 4(2), 285-294. https://doi.org/10.36387/jiis.v4i2.270
Section
Artikel